Едгар Алан По

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: А Едгар Алан По
(19 јануари 1809 - 7 октомври 1849)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Едгар Алан По (англиски: Edgar Allan Poe, 19 јануари 1809 - 7 октомври 1849) — американски писател, поет, уредник, критичар, еден од главните претставници на американскиот романтизам и предвесник на симболизмот. Најпознат по своите мистериозни и раскази за макабрата, По е еден од првите американски писатели на раскази и се смета за творец на детективската и криминалистичката проза. Исто така, нему му се припишува и заслугата за појавата на научната фантастика.[1]. Тој е првиот познат американски писател кој живеел само од пишување, што се резултирало во финансиски тежок живот и кариера.

Творештво[уреди]

Поезија[уреди]