Едгар Алан По/ На реката

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„На реката“

од Едгар Алан По

Ти светла реко! Со бистар тек,
ти водо немирна, кристална, сина,
на живост си амблем многурек,
срце си ѝ на убавината -
и палав танец, игрив сплет и ек,
ко ќерка му на стар Алберто, чинам;

Но, кога таа во твојот гледа бран,
растреперен, на сјај што сличи,
зошто ли потокон најубав, разигран,
на нејзин поклоник ми личи!

В срце му лежи тој нејзин лик,
длабоко, низ тебе реко се лее
в срцето му е лач трепетник
од твојте очи в душа што грее.


Поврзано[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.