Едгар Алан По/ Елдорадо

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Елдорадо“

од Едгар Алан По

Знам рицар млад
што весел, в глад,
по жештини, по ладој, -
патувал тој
везден со пој,
барајќи Елдорадо!

Но побелел
тој рицар смел,
свенало срцето младо,
зашто цел пат
не нашол кат
сличен на Елдорадо!

И еден ден,
тој, премален,
в сенка се свил, полн јадој:
„Сенко, ти, ај
речи ми кај,
кај е тој крај Елдорадо?“

Зад рички ред
на Месец блед,
низ Полето на Ледор,
ти јазди сè,
знај, таму е,
тој баран Елдорадо!


Поврзано[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.