Едгар Алан По/ Кон Елена

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Кон Елена“

од Едгар Алан По

Убавината твоја, Елена, знај,
за мене е ко кајче древно, мало,
што нежно морен скитник збрало
и да го гони в роден крај
од морето го повикало!

По мориња тој заскитал, да страда
дни долги, в очај, в бури, в дим, -
со кадрици од зумбул, со ликот на Најада,
ти му ја откри славата на Елада
и величественоста на Рим.

Глеј! Во прозорците, в преливни бои
ко статуа те гледам како стоиш,
и, светилка агатова в раце ти сјај!
Ах, Душо, ти од краишта си, кои
се наречуваат Свештен Крај!


Поврзано[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.