Коста Солев Рацин

Од Wikisource
(Пренасочено од Author:Кочо Рацин)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: Р Коста Солев Рацин
(22.12.1908 - 12.06.1943)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Кочо Рацин (Koста Апостолов Солев) (Велес, 22 декември 1908 - Лопушник, 13 јуни 1943) е македонски книжевен деец и комунистички активист, најпознат по својата поезија. Се смета за еден од основоположниците на македонската литература, а неговата стихозбирка „Бели мугри“ (Загреб, 1939) претставува едно од најзначајните поетски дела во македонската современа литература. Покрај со поезија, Рацин се занимавал и со проза, а напишал и неколку значајни трудови од областа на историјата, философијата и литературната критика. (Видете повеќе)

Дела

Поезија
Раскази
Статии

Наводи

  • Примери од литературата, Томислав Тодоровски и Стефка Прокопиева, Просветно Дело, Скопје, 1994.PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.