Коста Солев Рацин/ Сказна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Сказна“

од Коста Солев Рацин
Песната е издадена постхумно во 1946..

Одел Петре со години
аргат пусти по туѓини,
одел, 'ргал, аргатуел
и работел и робувал
по скелиња и палати
и по куќи на богати.

Не спечалил пусти пари
на години млади-стари -
се за други тој работел
се за други тој се потел -
тој што потта му ја зимал
змија в гради му оставил.

Да си умре дошло време,
скрстил раце - фрлил бреме -
по-арно е в земја ладна,
си мислела душа страдна,
не видела живот - в живот
на аргатин мачен скот.

Само змија не умрела,
в гробот гнездо си извила -
луња вее - таја пее,
веда м'ска - таја с'ска.


Поврзано


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.