Коста Солев Рацин/ За куражот

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„За куражот“

од Коста Солев Рацин
Наликува на недовршен, а сигурно и, невешт превод од бугарски цитати.
Истински кураж не е ако ставиш својата индивидуална волја над волјата на колектива. Истински кураж е да намериш в себе си достатчно сили да војуваш, да триумфираш над себе, да потчиниш својата волја на волјата на колектива, на вишите инстанции на Партијата. Иначе, нема да има колектив. Иначе, невозможно е никакво колективно управление...“

„Да умееш да работиш колективно, да бидеш решителен в потчинјаването на волјата на изолованите другари на волјата на колектива, ете кое ние наричаме истински болшевишки кураж. Заштото, без този кураж, без силата да превзмогнеш, ако искате така, своето себелјубие, и да потчиниш својата волја на волјата на колектива - не е возможен ни колектив, ни колективно управление, ни комунизам...“

„Да вземем, на пример, една фабрика. Да допуснем, че болшинството от работниците на тази фабрика пројави желание да встпи в стачка, а малцинството, следвајки своето убеждение, се изјасни против стачката. Започва борба на мненијата, свиква се собранија и на краја огромно болшинство от работниците решава да објави стачка. Како ште кажете за онези 10 или дваесет работника от малцинството, които искат да не се покорјат на решението на болшинството, не се в согласие с неговото решение? Как ште ги таксирате тези работници? Вие знаете че тези работници прилагат апелација за сломјаване на стачката. Очигледно е, че така стачки, манифестации и останалите колективни акции на масите се апсолутно невозможни, штом като малцинството не иска се покори на болшинството...“


Поврзано[уреди]

Извор[уреди]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.