Стар Завет

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Стар Завет

од Библијата
Текстот на Стариот Завет е базиран на македонскиот превод на Библијата од 1999 година.
Стариот Завет е христијански назив за збирка од натписи кои Евреите и христијаните ги сметаат за свети, а се состои од книга за светите закони, историја, пророштво и поезија. За јудеизмот, списокот на овие свети книги го утврдил синодот во Јавнија (лат. Јаmnia) околу 90 години п.н.е. Раната црква го користила грчкиот превод која ги користела и некои од книгите кои ги немало во еврејскиот канон. Оваа книга православните и римокатолиците ја нарекуваат девтероканонска, а протестаните апокрифна книга. (Повеќе...)

Текст

Поврзано