Автор:Коста Солев Рацин

Од Wikisource
(Пренасочено од Коста Солев Рацин)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Коста Солев Рацин
(1908–1943)
Македонски книжевен деец и комунистички активист, најпознат по својата поезија. Се смета за еден од основоположниците на македонската литература, а неговата стихозбирка „Бели мугри“ (Загреб, 1939) претставува едно од најзначајните поетски дела во македонската современа литература. Покрај со поезија, Рацин се занимавал и со проза, а напишал и неколку значајни трудови од областа на историјата, философијата и литературната критика.
Коста Солев Рацин

Дела

Поезија
Раскази
Статии

Наводи

  • Примери од литературата, Томислав Тодоровски и Стефка Прокопиева, Просветно Дело, Скопје, 1994.Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.