Рајко Жинзифов

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: Ж Рајко Жинзифов
(15.02.1839 - 15.02.1877)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Рајко Жинзифов (роден како Ксенофон Ѕинѕиф во Велес на 15 февруари 1839 а умерл на 15 февруари 1877 во Москва) бил познат македонски преродбеник и дводомен писател. Тој бил сестран деец - публицист, преведувач и собирач на народно творештво.


Дела

Поеми

Стихотворби

Раскази

Наводи

  • Одбрани твроби, Рајко Жинзифов, Мисла, Македонска книга, Култура, Наша Книга, Скопје, 1986.


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 50 години.