Рајко Жинзифов/ Доба

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Доба“

од Рајко ЖинзифовКе дојдит доба, ке дојдит доба,
И таа доба не ет далеко,
Да сја исполнит народна молба,
Желање горешто, ак и не леко.
Не, дошла доба, минута свјаштена,
Загрмело веч бâлгарско слово,
Свршават сја волја општонародна,
Но мâчно, широко поприште ново.
И ум оно искат и разум и вера,
Трпење и владање разумно,
Да сја посеит сеидба сос мера
На наше широко народно гумно.
И сејачи да сет сос памет, сос ука,
В земља добра семе да паднит,
Да не плевел задавит очукат,
Да не пак чужд го откраднит.

Видете исто така

Наводи

  • Одбрани твроби, Рајко Жинзифов, стр. 59, Мисла, Македонска книга, Култура, Наша Книга, Скопје, 1986.