Зборник на Шапкарев

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
„Зборник на Шапкарев“

од Кузман Шапкарев
на современ македонски правопис.
Зборникот на Шапкарев е зборник на македонски народни умотворби. Делото е составено од два тома, од кои првиот е со песни, а вториот со раскази.

Содржина

Песни, том 1

Забелешка

  • Сите песни се препишани од изворната книга. Поради разбирливост, писмото со кое се дадени тука е современо македонско, без никакви измени на лексичките единици.
  • Ако сакате да го прочитате оригиналниот текст според писмото на Шапкарев, видете Index:Зборник на Шапкарев.

Извор

Поврзано


Ова дело е во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.