Зборник на Шапкарев/ Сл’нце и мајка му

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Русалка девојка и троица јунаци Сл’нце и мајка му

од Кузман Шапкарев
Тиа мома и самовила
Песната е на современ македонски правопис. Песната е од Екши-су, Лерин, Егејска Македонија, Грција.

Со'унце си мајка карала:
„Со'унце ле, синко со'унце ле!
Шчо ми се о“уку забави?“
- „Мајко ле, мила мајко ле!
Со Христа Бога седефме,
Велје си чудо гледафме, -
Евреи сфадба чинеја,
Девет си брајќа заклаја!


Поврзано[уреди]