Викиизвор:Почетен курс (ВикиПроекти)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа статија е дел од
почетниот курс
на Викиизвор.
Лекции

Почеток
Уредување на статиите
Обликување на статиите
Викиврски
ВикиПроекти
Надворешни врски
Страници за разговор
Не заборавајте
Регистрирање
Заклучок

Видете уште
Помош:Содржина


Викиизвор е библиотека која може да се уредува (а содржи и некои теми кои обично се наоѓаат во алманах). Според тоа, статиите треба да се состојат од енциклопедиски информации за важни теми. Што точно претставува важност на Викиизвор е тема на многу дебати, но малкумина од нас веруваат дека треба да има статии за секое лице на планетата, за секоја компанија која продава било што или за секоја улица во секој град во светот. Но, сепак, постојат сестрински проекти за некои видови на неенциклопедиски содржини.

Секоја статија која само дефинира некој збор или кратка фраза, треба да се најде во типичен речник, а тоа што не може да се прошири во енциклопедиски статија треба да се вклучи во Викиречник сестринскиот проект.

Оригинален изворен текст, како што се книгите објавени во јавен домен, треба да бидат постирани за да станат попристапни, а за таа цел постои другиот сестрински проект на Викиизвор, Викиизвор.

Поважните сестрински проекти се:
Викиречник - Речник
Викикниги - Бесплатни учебници и прирачници
Викицитат - Збирка цитати
Википедија - слободна енциклопедија
Викивидови - Директориум на видови
Викивести - Извор на вести со бесплатна содржина
Ризница - Заедничка медиумска колекција
Мета-Вики - Координација на Викимедија проектот

Со Викиизвор, на македонски јазик активни се уште и Викикниги, Викиречник и Википедија . Останатите проекти се достапни на англиски јазик (и/или други светски јазици).


Продолжете со курсот за надворешни врски