Помош:Содржина

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Crystal Clear app personal.png За почетници

Читање

Уредување

Одржување

Maket icon.svg Портали
Anaglyph.svg Читање
UniversalEditButton2.svg Уредување
Evolution-tasks.svg Специфики
Nuvola devices scanner.svg Скенирање
Red copyright.svg Копирајт
Gnome-applications-multimedia.svg Particular works
Play icon status.png Мултимедија
Template icon.svg Шаблони
Crystal Clear app kservices.png Gadgets
Crystal Clear app browser.png Надворешни страни

Конвенции[уреди]

Потребно е да се следат одредени конвенции за наслов на подигнати материјали на заедничката ризница.

  • Книга: Оригинален наслов на книгата
  • Списание: Оригинален назив на списанието, број
  • Ракописи: Автор на ракописот, опис на ракописот


Транскрипција[уреди]

Откако ќе се формира индексна страница, системот ви овозможува брза навигација од една на друга страница од материјалот. Од десната страна се наоѓа соодветната страница на скенираниот материјал а од левата страна се наоѓа транскрипцијата на текстот.

Доколку на страницата има и слики, цртежи, графикони или сл. Истите може дополнително да се обработат и подигнат на Заедничката ризница и да се искористат на транскриптираната страница.

Системот нуди можност и за автоматско оптичко препознавање на текстот. Успешноста на оптичкото препознавање е директно зависна од квалитетот на скенираниот материјал.

Секој може да пристапи кон транскрипција на материјалот на соодветните страници.