Стар Завет (вики-превод)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Стар Завет

од Библијата
Вики-превод.
Стариот Завет е христијански назив за збирка од натписи кои Евреите и христијаните ги сметаат за свети, а се состои од книга за светите закони, историја, пророштво и поезија. За јудеизмот, списокот на овие свети книги го утврдил синодот во Јавнија (лат. Јаmnia) околу 90 години п.н.е. Раната црква го користила грчкиот превод која ги користела и некои од книгите кои ги немало во еврејскиот канон.(Повеќе...)


Текст[уреди]

Поврзано[уреди]