Списание „Вардар“ (современ правопис)

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Списание „Вардар“

од Крсте Петков Мисирков
на современ македонски правопис.
Цел оригинален текст на списанието во .pdf формат.

„Вардар“ е првото списание за наука, литература и политички прашања исцело на македонски јазик со редактор Крсте Мисирков што го печатил во1905 година во Одеса[1]. Излегло во еден единствен број.

Содржина

Видете исто така

Наводи

  1. Мисирков, Крсте (1.9.1905) (на македонски и руски). Вардар (I издание). Одеса.


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.