Списание „Вардар“

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Списание „Вардар“

од Крсте Петков Мисирков
на стар македонски правопис.
Цел оригинален текст на списанието во .pdf формат.

„Вардар“ е првото списание за наука, литература и политички прашан'а исцело на македонски іазик со редактор Крсте Мисирков што го печатил во1905 година во Одеса[1]. Излегло во еден единствен броі.

Содржина


Видете исто така

Наводи

  1. Мисирков, Крсте (1.9.1905) (на македонски и руски). Вардар (I издание). Одеса.


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.