Ацо Караманов

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: К Ацо Караманов
(18 ноември 1874 – 26 јули 1926)
Видете исто така: биографија, медија, цитати. Македонски поет и учесник во Народноослободителната борба на Македонија.

Ацо Караманов (Радовиш, 31 јануари 1927 - 7 октомври 1944) бил македонски поет и учесник во НОБ. Караманов е роден во Радовиш, како најстаро дете во семејството на Васил и Софија. Кога имал само три месеци, неговото семејство го напуштило родното место поради службата на таткото и отишле прво во Белград, потоа и во други места низ Србија, но во с. Велико Орашје се задржиле повеќе години. Таму, Ацо го завршил основното образование и благодарение на неговиот учител кај малиот Караманов рано се јавила љубовта кон литературата. Своите први стихови тој ги напишал уште во второ одделение, односно на 9-годишна возраст.

Поезија[уреди]

  • „Црвена пролет“, издадена 1963, 1984 и 1989
  • „Прозните записи“, издадена 1981 година
  • „Сребрените соништа“ и
  • „Големата песна на Ацо Караманов“, издадена 2006 година.

Песни[уреди]

Надворешни врски[уреди]