Молскавици/ Чичко ми...

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Жив отруен Чичко ми...

од Коле Неделковски
Ропство
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

на М. Г. Војницалиа

Нажапчи врата и тргна,
на старос со свиен грб,
по викот на мисли светли,
низ проклет и немил свет.

Пред ништо нигде не запре,
пред пари и имот грд,
пред спомен од младост бујна
пред радост од стара чест!

И така без дом се скита
и горе за народ свој,
а нигде ни стреа пуста
да сведеш на старост лик.

И носен вечно од маки,
на камен тврд заспа сон,
о заспа и песни викна,
(з)а робја и роден крај.

О, заспа фтугина клета,
без екот да чуеш мил
Клепа твој песни што вие,
и држи црн роб на штрек.


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.