Молскавици/ Ропство

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Чичко ми... Ропство

од Коле Неделковски
Работник
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

 Дејди, моја мила мајко,
от кај иде силен екот,
дење-ноке век ќе крене
мира мајко не ни дава?

Дали негде огин гор(и)
та сред огин змии пиштат:
ели, мајко, веди трештат
та се пуста земнја тресе? —

„Нити, синко, огин гори,
ни сред огин змии пиштат,
нити веди, синко, трештат,
ни се пуста земнја тресе,

туку, синко, полошо е
и од огин и од вода,
врие, чедо, тиран гладен
низ нашава црна земнја;

кај што мине — чума мори,
кај што седне — земнја пишти;
нигде помен не остави,
ни од живо, ни од мртво.“


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.