Коле Неделковски

From Wikisource
Jump to navigation Jump to search

Список на автори: Н Коле Неделковски
(16 декември 1912 – 2 септември 1941)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Коле Неделковски (роден како Никола Крстев Неделков; 16 декември 1912 – 2 септември 1941) е истакнат македонски поет и револуционер помеѓу двете светски војни. Роден е во селото Војница, близу до Велес, на 16 декември 1912 година во сиромашно земјоделско семејство. Гимназија завршил во Велес, но морал да го прекине образованието, поради недостаток на пари. Заминал во Скопје во потрага по работа и го посетувал трговското училиште.

Творештво[edit]

Надворешни врски[edit]


PD-icon.svg Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.