Молскавици/ Рането срце

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Раткина неволја Рането срце

од Коле Неделковски
Жив отруен
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

От како ноќ се зададе
и пуста темна тамнина
падна врз земнја широка,

ја ми те, Родне, зачекаф,
со тажни очи загледаф
у тоа ваше пенџере.

Та белки ке ми излезеш
бисер си уста д'отвориш
и да ми мило прозбориш,

ели со рака мермерна
ишарет да ми направиш,
рането срце да скротиш,

а ти се, Родне, не мерна,
ни ме со очи погледна,
нити со рака намавна!

И така ноќта измина,
рујна се зора зазори
ф срце ми рана с'отвори.

Низ мене, Родне, заигра
твоето лице калешо
со тиа очи пламени.


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.