Молскавици/ Причинуење

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Младост попарена Причинуење

од Коле Неделковски
Раткина неволја
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

Кој ли пофте да ми дојде,
кој ми зеде сладок сон,
кој ми таму очи лаже,
кој се метка по тој мрак?

Па и кој ли ветер вее
и ме фрла ф силен студ?
дали сенка на дуф силен
ели страден мајкин лик?

Ф темен мрак ми умот штука
чело рони студен пот.
Немам сила... Срце пука...
Еј ми тежи тешка ноќ.

О, ти, моа душо страдна.
О, ти ум мој — пламнат жар,
не се нити сенки виат,
нити мајкин страден лик,

туку, ах, е прво либе,
сон не знае гори в жал,
гради кине век да скрие —
чека ф младос ноќ и ден.


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.