Молскавици/ Мајка

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Стоан на Ордановци Мајка

од Коле Неделковски
Скитник
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

Клета е мајка тргнала,
тргнала, леле, писнала,
низ таа Руен планина,
за прво чедо Никола.

Дегиди, сине, Никола,
крвава рано на срце,
излези, сине, не чекај,
страдна си мајка почекај.

Да ми те, синко, послушам,
како ми гора веселиш;
да ми те, синко, погледам,
како ми бајрак развеваш!

Зошто ме чедо не слушаш,
тежок ли сон те налегна,
борба ли страшна поведе,
чума ли чета разгони?

Ели ми лежиш пронизан
сред чело машко-јунашко,
та ми ти црни гарвани
ајдушко месо креваат?

Провикни, сине, Никола,
клета си мајка зарадуј,
та цела в гроб да не лежам,
од тешка тага за тебе!


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.