Молскавици/ Скитник

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мајка Скитник

од Коле Неделковски
крај
Од збирката „Молскавици“ пренесена во оригинал на македонско писмо.

Везден одам, везден траам,
везден ф судни маки чмаам...
Глава веднам... Солзи леам
и сред лути рани тлеам.

Блиска рода нигде немам,
ни при живи дел да земам:
Немам либе... Гори младост...
Дни се нижат ф страшна гладос.

Лејте очи солзи жешки,
гини срце ф рани тешки,
роб ке стане, ден ке светне,
младос пуста ф крф ке летне.


Поврзано

Надворешни врски

  • „Молскавици“, оригинално издание на македонски јазик со бугарска азбука.