Зборник на Миладиновци/ 654 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

653 песна 654 песна

од Браќа Миладиновци
655 песна
на современ македонски правопис.


От Солун станаф во Корча дојдоф
Во Корча дојдоф, на камен седнаф;
Тога го најде Иса ананка:
„Арно те најдоф да те опитам,
Ели вистина џејнк се сторило
Во мирна земја во Мориоо?” –
„Кој ми ти казал, не те измамил,
Вистина тамо џејнк се сторило.
Првата пушка, што ми пукнала,
Тогаш ми падна сам Џафер-ага
Сам Џафер-ага твојот стопан;
Втората пушка што ми пукнала,
Тога ми падна твоето брате;
Треќата пушка што ми пукнала,
Тога ми падна твоето дете.”