Зборник на Миладиновци/ 651 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

650 песна 651 песна

од Браќа Миладиновци
652 песна
на современ македонски правопис.


Благуно, благо јаболко!
Ручај, поручај јаболко,
Дур да ти дојдит јагнето,
От Кара-орман крадено,
На Кара-камен заклано,
На К'пинчица печено,
С фрушки ножина сечено,
Во злата тепсја редено,
При чесна кума ставено.