Зборник на Миладиновци/ 650 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

649 песна 650 песна

од Браќа Миладиновци
651 песна
на современ македонски правопис.


Турчин девојка врзана носит
От ново брдо за бело грло,
За бело грло со бела риза;
Девојка му се милно молеше:
„Пупгги ме мене, Турчине море,
Пушти ме мене, фати татка ми;
От је татко ми баш арамиа
Баш арамиа по Шар планина.
Татко ми крадит руди јаганца,
Та ми и колит на Кара-камен,
Та ми и печит на К'пинчица,
Та си и викат свој побратими,
Та си и јадит в гора зелена.”