Зборник на Миладиновци/ 649 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

648 песна 649 песна

од Браќа Миладиновци
650 песна
на современ македонски правопис.


Пладнина дојде, ручек не дојде;
Позаспала ми ратеицата
Ратеицата с ратаетого,
Во шарен одар, пот шарен јорган,
Со р'чиштето во глаиштето,
Со ноџиштето во пеплиштето;
Ми ја укаса проклета болва,
Со нога клоцна чорба истури.