Зборник на Миладиновци/ 645 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

644 песна 645 песна

од Браќа Миладиновци
646 песна
на современ македонски правопис.


С'нце ми зајде Солунско поле,
Во ливагето зат кофилето,
Тога се згоди левен Никола,
На глаа носит самурли калпак,
А на калпакот педесет перја,
Педесет перја, пет огледала,
На огледала бесценет камен,
Камен ми светит, как јасно с'нце,
А огледало, как дробни ѕвезди.