Зборник на Миладиновци/ 644 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

643 песна 644 песна

од Браќа Миладиновци
645 песна
на современ македонски правопис.


„Што коња коиш, ерген Димитрија, к'де ке одиш?”
„Јас ке си одам - на силна војска”
„Зашт' не ми каза - три дни понапрет,
Јас да ти напр'ам - сејменско руво,
Да ти сошиам - кнока кошуља,
И да ти напр'ам - морна долама,
И да ти купам - чифне пиштоли,
Чифне пиштоли - и тонка пушка?”