Зборник на Миладиновци/ 636 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

635 песна 636 песна

од Браќа Миладиновци
637 песна
на современ македонски правопис.


Смиљанине лудо дете!
Смиљ ти појас половина,
Сен ти, лудо, убавина,
Што ти лице овенало?
Што ти уста потгорела?
Иљ дека си неженато?
Ти си имаш мили татко,
Тебе младо нека женит,
Мома имат у комшии .