Зборник на Миладиновци/ 619 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

618 песна 619 песна

од Браќа Миладиновци
620 песна
на современ македонски правопис.


Запеал паун, запеал,
Тамо долу в чаирето
В чаирето, в ливадето,
Слушајте малко големо
Чуете Турци, каури
Ка' пее паунот на дрво
Ка' горе јунак за мома,
Како два стрка борина,
Като босиљок за сенка,
Като карафил за роса,