Зборник на Миладиновци/ 605 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

604 песна 605 песна

од Браќа Миладиновци
606 песна
на современ македонски правопис.


Јуничице, ти стара кметице!
Имаш сина, што зап не го чиниш,
Тук' го пушташ сина по сокаци
По сокаци, на новите чешми,
На чешмите мома задирае,
На невестите стомни крши,
Стари баби на пат пресопка.”
„Еј сељани, сељани, кметове!
Сами моми, сами врага бркат,
Дворје им се п'тишта чиниле,
Koњи ce от пајвани пуштиле.”