Зборник на Миладиновци/ 604 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
603 песна 604 песна

од Браќа Миладиновци
605 песна
на современ македонски правопис.


Лудо младо вино пие,
Вино пие, јагне јаде;
Калпак држе на колено,
Ем се дига на големо.
Мома стое спроти него,
Уште му се шега бие,
Шега бие в очи смее:
„Море лудо, лудо младо!
Кадар беше да ме л'жиш,
Не би кадар да ме земиш.
А јас да беф како тебе,
Градина беф заградила,
Тебе прилес беф те клала.”