Зборник на Миладиновци/ 595 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На женет Турчин 595 песна

од Браќа Миладиновци
На Турчин големец
на современ македонски правопис.


Попаднал ми Каплан паша,
Низ Цибрина рамно поле,
И ми удрил два чадора,
Еден зелен, други црвен,
Пот црвен ми вечерало
Под зелен ми нокеало.
И поминаф крај портите
Му ја видоф кад'ната,
Лепо беше промената
Промената, наружена,
Ѓумиш пафти опасана,
Алтанчина на челото,
Дробен бисер на грлото.