Зборник на Миладиновци/ 574 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

573 песна 574 песна

од Браќа Миладиновци
Вечерта на големиот армас
на современ македонски правопис.


Завеале Самовилски ветрој,
По ветрои се отвориха капиј,
Во азбафча бунар вода студена,
До бунар је ситна трева зелена,
На трева је ибришимско сеџаде,
На сеџаде море кадифе јастакче,
На јастакче седит моме свршено.
Прет неа је зелен гергеф јалдазлив,
На гергеф је алем туљбен махрама,
На махрама от биљура иглица,
Во иглица до два ката клабодан.