Зборник на Миладиновци/ 572 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

571 песна 572 песна

од Браќа Миладиновци
573 песна
на современ македонски правопис.


Плетит мома мрежа копринена,
Ја доплете мрежа копринена,
Ја повлечи по бела Дунава,
Ми излоа риба златокрила,
Ја изгуши со фршконо ноже,
Ја испече на стребрена скара,
Ми ја кл.аде во ж'лтион салтар,
Ја изваде прет чеснаго кума;
Кум ја изваде, прет чеснана кума,
Кума ја изваде прет чеснего зета,
Зет ја изваде прет чесна невеста.