Зборник на Миладиновци/ 570 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

569 песна 570 песна

од Браќа Миладиновци
571 песна
на современ македонски правопис.„Аргафане фане, мили побратиме,
Как ми се посвршило, токму три години;
Прстен ми си дало, на прст ми зарастил,
Венец ми си цало, на чело ми растит;
„Постој, моме, постој, постој почекај ме
Постој, моме, постој, дур да доит пролет,
Да соберам, моме, берикетот, мило,
Да наполнам, моме, големи амбари;
Дур да доит, моме, хесен ке те земам,
Ке соберам, моме, многу грозје, мило,
Ке исполнам, моме, големи секои,
Ке послужам, моме, сватој и сватици.”