Зборник на Миладиновци/ 537 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кога да играет сваќата 537 песна

од Браќа Миладиновци
538 песна
на современ македонски правопис.Мори сваке Јоанице!
Со што сина се фалеше?
Имам сина работника,
Брго орат, брго копат;
Виде рало се зачуди.
Мори сваке Јоанице!
Со што куќа се фалеше?
Си имам куќа голема;
Кога дојдоф да видам,
Н' една греда стоеше,
Со што ми се фалеше!
Имаш церга волои,
Кога дојдоф да видам,
Едно куцо волиште
С едно криво рожиште!
Имам коње ергеле,
Кога дојдоф да вида,
Едно красто којниште!
Кога дојдоф да вида,
Едно красто козиште!