Зборник на Миладиновци/ 525 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кога одат по невеста 525 песна

од Браќа Миладиновци
526 песна
на современ македонски правопис.Никола шетат низ гора,
Во р'ка држит сокола;
Сокол му лепо вореше:
„Никола, море Никола!
Подотпушти ми ремења,
Подотпушти ми пет'лици,
Далеко да си отлетам
Дур девојкини дворои,
Да је пор'чам, нар'чам,
Да везит риза зетоска,
A на свекрва марама,
A на свекорот кошуља,
A на деверот појасот!