Зборник на Миладиновци/ 526 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
525 песна 526 песна

од Браќа Миладиновци
527 песна
на современ македонски правопис.


Прела мома босилкои јасли,
Ми и клала по рамни двореи,
Да наврзит от сватои коњи.
Плела мома копринена мрежа,
Ја фрлила по бела Дунафа,
Улоила риба златокрила
Ја испекла во злата тепсиа,
Ја ставила на чесна трпеза,
На трпеза пред чеснего кума.