Зборник на Миладиновци/ 509 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
508 песна 509 песна

од Браќа Миладиновци
510 песна
на современ македонски правопис.


Ако умрам да не жаљаш
Да не жаљаш, да не плачиш;
Да ме зеиш во скутеи,
Да м' однесиш на гемија
Да ме фрлиш по морето
Ке се сторам морска риба,
Ке ме фатет влакарите
Влакарите, рибарите,
Ке м' истает на ноф пазар;
Ти д' излезиш да ме купиш,
Да ме вариш, да ме печиш,
Ке се сторам праф и пепел,
Да ме збериш в ал шамија,
Та да појдиш во градина,
Тамо да ме испосеиш.
Ке излезам рамн' босиљок,
Што го носет девојките,
Девојките в пазуите;
Ке излезам бело цвеке,
Што го носет јунаците,
Јунаците пот фесои.