Зборник на Миладиновци/ 502 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
501 песна 502 песна

од Браќа Миладиновци
503 песна
на современ македонски правопис.Вино пиам, непара гл пиам,
Коња јаам, коња аџамиа
Моме одит на вода студена;
Коњ помавна со десната нога,
Моме удри по белото грло,
Моме падна две стомни си скрши;
Моме појде дома плачеепгги,
Го пречеквит негоата мајка:
„Камо ми ти, керко, две стомни водени?”
,;Ја си паднаф, мајко, две стомни си скршиф.”
„Мами, керко, кого да измамиш,
Твоја мајка колај не се мамит.”