Зборник на Миладиновци/ 493 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
492 песна 493 песна

од Браќа Миладиновци
494 песна
на современ македонски правопис.


„Стамено, пиле шарено!
Доста ми шета нис село,
Доста ми фашта јарани,
Јарани и побратими.”
Стамена лепо му зборвит:
„А море лудо и младо!
Јас дека шетам нис село,
Јас не си фаштам јарани,
Јарани и побратими,
Тук барам момче за мене.”
„Стамено, пиле шарено!
Ко бараш момче за себе,
Ето ти момче за тебе!”