Зборник на Миладиновци/ 481 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
480 песна 481 песна

од Браќа Миладиновци
482 песна
на современ македонски правопис.


Девојко, мори девојко!
С' лето мое, с' пролет,
На есен туѓа одмена!
С' лето сенка ти праеф,
Студена вода те поеф,
С блаѕи јаболка те ранеф.
Кога те видоф на коња
Ми дојде да се убодам;
Та жаљ ми падна за мајка,
Дека сум еден у мајка.