Зборник на Миладиновци/ 467 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
466 песна 467 песна

од Браќа Миладиновци
468 песна
на современ македонски правопис.


Моме црнооко, црвена јаболко!
Опитај го татка ти дал те дават за мене.”
„Лудо, море лудо, лудо аџамиа!
Татко куќа глоба дават,
Мене не ме дават,
И куќата глоба,
И пак ние оба,
Во топлата соба.”
,,Моме црнооко, црвено јаболко!
Oпитaj ја мајка ти дал те дават за мене.”
„Лудо море лудо, лудо аџамиа!
Мај ка фурка глоба дават
Мене не ме дават,
И фурката глоба,
И пак ние оба,
Во топлата соба.