Зборник на Миладиновци/ 466 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
465 песна 466 песна

од Браќа Миладиновци
467 песна
на современ македонски правопис.


„Што си повенала, мила Јано, како лен за вода,
Како лен за вода - - босиљок за сенка?”
„Ја да ти кажам, желен горок, што су повенала,
Како лен за вода, - - босиљок за сенка.
Јас лели си имаф - - едничкего брата,
И тој не је овде - - тук ми заскитало,
Ми го кажвет брата - - к'де ми ошол;
Братец ми ошол - - в гора арамиа,
В гора арамиа - - в поле кесеџиа.”