Зборник на Миладиновци/ 463 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
462 песна 463 песна

од Браќа Миладиновци
464 песна
на современ македонски правопис.


,,Ке те опитам, Јано ле, што црно носиш?
Аљ татка жаљаш, - аљ мила мајка?
„Ни татка жаља, лудо ле, ни мила мајка,
Тук си го жаља - лудото младо,
Ето ми имат, лудо ле, до девет години
Девет години, - десето лето
Ни книга пуштат, - ни само идет.
,,Ти да го видиш, Јано, ле, дан' го познаваш?”
„Јас да го видам, лудо ле, си го познаам,
На десна нога, - нишан ми имат,
На десна нога, - мал прст ми немат.”
„Ја извади ми, Јано ле, моите скорни,
Да ми измиеш, - беливе ноѕе!”
„Кога изваде, - десниот скорен,
Вчасот го позна - лудото младо:
„Ја ми те чекаф, лудо ле, девет години,
За тоа носеф - црна марама,
Ја тебе, лудо, - не забораиф.”